Saturday, October 13, 2012

Kuusalu käised

Voolmaa, A. 1958. Teatmematerjalid. EA 64


2. Käised
Käised on osutunud küsitletud 80-aastaste objektide lapsepõlves juba nende vanaemade kirstuvaraks.
Kõik aga teadsid, et käised on olnud vanemal ajal uhkeks, pidulikuks riietusesemeks. Üldiselt kandmiselt on käised Kuusalu kihelkonnas ära jäänud tõenäoliselt möödunud sajandi keskpaiku.
Käised olid tehtud peenest valgest linasest riidest, ulatusid vaevalt vööni. Samuti kui särgil, puudusid käistelgi õlaõmblused ning õlgadele olid õmmeldid piklikud ribad, õlalapid. Varrukad olid pikad, päras ja suus kroogitud, värvlitega. Kaenla all olid neil, samuti kui särkidelgi, kaenlaaluselapid – väikesed nelinurksed riidetükid. Käiste krae oli nii lai, et seda sai maha pöörata. Esitükil keset rida oli pikuti lõigatud rinnalõhandik, mille servad olid äärestatud kitsa palistusega. Kurgu alt kinnitati käised preesiga, milleks oli kas väike siledaservaline vitssõlg või ka sakiliseservaline laiema võruga hõbeprees. 

Erinevalt särkidest, mille tagasihoidlikud kaunistused piirdusid peamiselt valge linase niidiga tikkpalistusridadega õlalappidel, kaelusel ja värvlitel, on käised hoolikalt kaunistatud.
Käiste alaäärel on olnud tikandusi sinise, punase ja särjesapiga(?), samuti ka valge linase niidiga ažuurseid pilusid. Niihästi tikandeile kui pilule on olnud peale õmmeldud üksteisest teatud vahega asetsevad vasekarvalised umbes sõrmeotsasuurused sätendavad litrid. Missugused need tikandid ja pilud täpselt olid, ei mäletanud aga ükski küsitletavatest, kuna nad olid näinud vastavaid esemeid oma varajases lapsepõlves. Servas olnud käistel valgest linasest riidest niplispits.
 

No comments:

Post a Comment