Sunday, March 13, 2011

Seeliku mõõdud ja voltimine

Põhjalik inimene nagu ma olen :) võtsin seeliku õmblemise jaoks eraldi koolituse.
Rahvariide Nõuandekoja koolitus, juhendajaks Maia Liis Urve.
Volditud seeliku vööümbermõõduks tuleb arvestada tavaline mõõdetud vööümbermõõt + 3 cm.
Seeliku pikkuseks on vööst maani mõõdetud pikkus miinus 20cm. Antud juhul 100-20=80cm, lisaks õmblusvaru üles ja alla 1,5 cm. Kuna tegemist kasvava neiuga, siis lisasin veel natuke. Kangatüki suuruseks sai 300 x 87cm. Läti kangas on 1,5 meetrit lai, seega jäi hulk kangast üle. Eks paistab, mis sellega saab teha :)
Ultusäärt ei pea ära lõikama, selle võib jätta allserva sisse. Kohe peale lõikamist tuleb siksakiga servad üle teha, kangas on väga hargnev!
Voltimine oli üllatavalt keeruline, õnnestus viiendal katsel alles. Arvestamisest ei tulnud midagi välja, taandus lõpuks ikka katsetamise peale. Ees keskel on ca 12-18cm voltimata ala (allpool pildil näha, mul tuli 12 cm) ja sellest voldid edasi eri suundades, voldiharjad külje poole. Lõhik on vasakul, seal lõpevad ühte suunda voldid ära - paremale poole voldid jätkavad edasi samas suunas ka selja tagant kuni lõhikuni. Voldid peaksid olema ca 3 cm sügavused, tegelikult võib lähtuda ka mustrist (nagu ma ka tegin ja jäid vaid 2 cm sügavused). Voldid ei pea olema serv-serva peal täpselt, võib olla ka natuke vähem või rohkem. Voltisin ära nööpnõelte abiga ja traageldasin üle, et paremini seisaks.



No comments:

Post a Comment