Thursday, July 14, 2011

Jüri neiu rahvariidekomplekt - kuidas meil siis lõpuks välja tuli?

Mis sai siis tehtud? Seeliku õmblesin Lätis masinkootud riidest, kergem ja õhem kui käsitsikootud riie. Seelikule jätsin toodi sisse ca 10cm pikendamisvaru.
Vöö kudusin spetstelgedel ise, särgi tikkisin ja õmblesin ise.
Ehetest tegin preesi, kaks helmekeed ja kõrvarõngad - ehetest kirjutan veel eraldi, ikkagi mu lemmikhobi!
Kootud sukkade asemele ostsin poest puuvillased valged põlvikud, jeerum, ikkagi kesksuvine palav aeg! Kingadega läks hästi, leidsin enamvähem viimasel minutil Salamandrist korralikud nahast paeltega kingad, allahinnatud ka veel.

Kui palju maksma läks?
Seelikuriie 120, järelejäänud jupi müüsin 40 euroga maha, seega 80. Pluusiriie vist midagi 15 eurot. Vööteljed 23, vöölõngad ja tikkimislõngad 20. Hõbe preesi jaoks 20.
Kokku: 158 eurot ja muidugi lugematu hulk oma töötunde.

Jüri neiu komplekti juurde käivad veel peavõru ja vest, need jäid tegemata. Peavõru peale kirtsutas tüdruk nina ja arvas, et see mõte talle üldse ei meeldi, ei hakanud peale suruma ka. Vesti jätsin tegemata kuna ei leidnud õhemat sobivat punast riiet ja paksust villasest .. teate, niigi oli palav! Kuigi pühapäeval oli "ainult" +25, võrreldes laupäevase 30ga, tuli neil viis kilomeetrit rongkäigus maha vantsida ja sooja oli rohkem kui piisavalt.

Ahjaa, koti tikkisin ja õmblesin ka. Elu esimese isetehtud üleõlakoti, jämedast valgest linasest riidest, peale tikkisin laulupeomustri.

Praeguse seisuga tundub, et see komplekt jääb hetkel nii nagu ta on. Kes teab kui palju tüdruk veel kasvada plaanib ja millal neid riideid jälle vaja läheb, eks siis otsustab :)

No comments:

Post a Comment