Friday, August 5, 2011

ERM-i külastus

Eile jõudsin siis lõpuks niikaugele, et käisin ERM-is ära. Oli üks tore päev :)
ERM-i kogud asuvad Tartus Veski 32, külastus tuleks eelnevalt kokku leppida. Eile olin ma küll seal ainuke, aga ju see suveteema rohkem..

Minu jaoks on täielik müstika see, et http://www.muis.ee/portaal/ andmebaasi on asjad iseenesest sisestatud, paljude kohta ka pilt ja lisainfot olemas - aga otsing töötab halvasti ja kataloogi ei ole ..
Nii tulebki Kuusalust pärit asjade uurimiseks minna Tartusse kohapeale, võtta kataloogikapist sahtel pealkirjaga "Kuusalu", lapata läbi kõik kartoteegikaardid, kribada märkmikusse liikide kaupa kõik asjade numbrid - ja siis numbri järgi leiab Muisist kõik kenasti üles. Jaburus kuubis.

Kohapeal on olemas:
1) kataloogikastid kohanimede jaotuste kaupa - Kuusalu, Kadrina jne, aga on olemas ka Põhja-Eesti, kus on sealtkandist pärit asjad, mille päritolu ei ole kihelkonna täpsusega teada,
2) kataloogikastid asjade jaotuste kaupa - nt seelikud, pitsid, tanud jne,
3) paksud A3 kaustad teadurite kommentaaridega asjade kohta, puhta käsitsi kirjutatud või kirjutusmasinaga trükitud :) Kust pärit, kuidas välja näeb, mõnel joonistatud mustrid juures jne.
4) mustrite kohta olid veel suured mapid, nii 1:1 mahajoonistatud mustritega kui ka käsitsi maalitud pildid mustrite kohta.

Tohutult palju infot, mis istub paberkandjal tolmustes kappides. Loodetavasti kunagi siiski jõutakse need normaalselt andmebaasidesse ka pandud.

Ja siis muidugi on hoidlas kõik need asjad olemas ka, no need, mis parasjagu kuskil näitusel ei ole.
Valid mõne asja välja ja palud töötajal üles otsida ja välja tuua. Mõttetult ei maksa inimesi ekspluateerida, uurida võiks ikka neid asju, mis lähemalt huvi pakuvad. Uurimiseks tuli valged kindad kätte panna :)

Mustritest saab koopiad teha, 40 senti maksis üks koopia. Esemetest saab ka pilte tellida, kui ma õigesti mäletan, siis digipilt maksis alla 2 euro. Igati mugav variant, kui numbrid olemas ja Muisis pilti pole. Arvestades, et Tartus käik võtab terve päeva ja autosõit maksab oma paarkümmend eurot ikka, siis mõne asja vaatamiseks tasub pigem pilt tellida küll.

No comments:

Post a Comment