Tuesday, August 9, 2011

ERM - Kuusalu seelikud

ERM-i kogudes on olemas järgmised Kuusalu seelikud ja seelikuproovid:
1. A496:78, kollasetriibuline seelik, sama mis on Voolmaa-Kaarma raamatus. Seda seelikut on kõige enam tehtud ja seelikuriiet müüakse ka.
Muisis selle kohta mitu pilti olemas.  http://www.muis.ee/portaal/museaalview/624745
Kollasetriibuline seelik peaks olema uuem, 19.saj keskpaigast.

2. A639:65, sinisetriibuline seelik. Selle kohta arvas muuseumitöötaja, et esiteks ei ole see Kuusalule iseloomulik ja teiseks oli see seelik pärit inimeselt, kes oli õmblemist linnas õppinud, ka selle seeliku juurde käinud põll oli väga kummaline, kumera alläärega. Seega ilmselt tegemist omaloominguga ja seda ei maksaks vast kasutada. Pildid Muisis olemas.
http://www.muis.ee/portaal/museaalview/493819

3. A639:50, punasetriibuline seelik. Miskipärast oli see number kataloogikarbis Kuusalu lahtris.. aga  muuseumitöötaja karjatas selle peale, et see on ju Pühalepa seelik! Seega see ka ei sobi.

4. A831:114, rohelisetriibuline seelikukanga tükike.  Pilt Muisis olemas .Seelikut ennast kogudes ei ole. See peaks olema see teine levinum Kuusalu seelik, mis on toodud ka Kurriku 1938.a. raamatus.
http://www.muis.ee/portaal/museaalview/532151

Uurisin Kuusalu seelikute kohta Reet Piirilt, rohelise kohta kirjutas nii: "Lisaks on ka veel nö roheline, see on jäädvustatud Kurriku raamatus, kahjuks läks sõja ajal kaduma (esemete peidupaikadesse murti mõnel pool sisse ja varastati esemeid). Kurriku raamatu järgi on seda üsna palju tehtud, seal on triibustik õige, teiste puhul mis alles, annab võrrelda, ju see Kuusalugi siis on. See roheline on korjatud muuseumisse 1914, siis on vanuseks arvatud 120-140 aastat."

Ehk siis nii 19.saj algusest, vist siis vanem variant kui kollane ..

5. A831:115, eelmisele sarnane rohelisetriibuline seelikukanga tükikene, ainult pleekinum ja veidi teised toonid. Pilt Muisis olemas. Seelikut ennast kogudes ei ole.
http://www.muis.ee/portaal/museaalview/532152

6. Lisaks oli veel kaks alusseelikut, A624:9 ja A639:39. Tänapäeval ikka vist keegi enam mitut villast seelikut üksteise peal ei kanna :) Seega pole ka teemaks.

Ja ongi kõik! Õnnetult vähe, peaks ütlema.

Voolmaa-Kaarma raamatus toodud musta seelikut ERMi kogudes ei ole, raamatus on kokku pandud kirjelduste järgi ja mustrid üldse kust iganes, äärekaunistus nt Muhust ja põll Kihnust.
Must seelik kuulus vanema komplekti juurde, 18.sajandist.

No comments:

Post a Comment