Monday, August 8, 2011

Kuusalu rahvariided

Aga miks ma sinna ERM-i üldse läksin - sest nüüd vaja ikkagi endale ka rahvariided teha, lapse komplektiga sain kindluse kätte, et saan hakkama küll kui tahan :)
Tükk aega kõhklesin erinevate variantide vahel - ema suguvõsa on pärit Viljandi ja Tarvastu kihelkondadest, isa pärit Kuusalust ja ise olen ka seal sündinud, praegu elame Jüri kihelkonna maadel. Lõpuks langes valik ikkagi Kuusalu rahvariietele, tundusid kuidagi kõige õigemad :)

Kuusalu rahvariiete kohta on hea pilt Kolga muuseumi kodulehel:
http://www.kuusalu.ee/galerii/kolga_muuseum/slides/Laine%20Kadajase%20rahvariided.html

Vasakult teine komplekt on Kuusalu nooriku vanemad rahvariided, 18.sajandi lõpust. Komplekti kirjeldus ja õpetus on toodud Voolmaa-Kaarma raamatus, 1.osa lk 223-239. Seelikut ERM-is olemas ei ole, tehtud kirjelduste järgi. Seeliku allääre tikandi päritolu on määramata, aga Kuusalus olla sellised olnud. Põll on üldse Kihnu päritolu :)

Parempoolne komplekt on Kuusalu naise uuemad rahvariideid, 19.sajandi keskelt. Komplekti kirjeldus ja õpetus on toodud Voolmaa-Kaarma raamatus,1. osa lk 251-257. Pildil on teistsugune põll kui raamatus. Raamatus on valge tikandiga klaarpõll, pildil kuldne poeriidest põll, samast materjalist nagu pottmüts. Kuldse poeriidest põlle kohta küsisin Reet Piirilt ja tema arvas, et see siiski hästi ei sobi. Raamatus toodud valge tikandiga klaarpõlle kohta on ERM-is märgitud ainult, et pärit Põhja-Eestist.

1957.a. rahvariideraamatus Kuusalu rahvariideid ei ole.

1938.a. Kurriku rahvarõivaste raamatus on toodud veel üks Kuusalu komplekt, rohelisetriibulise seelikuga. Käised on värvilise jämeda villase tikandiga ja põlle komplektis ei ole üldse toodud. Pilti raamatus ei ole, ainult seelikuproovist, vööst, käisetikandist ja tanutikandist.

Kuusalu rahvariiete kohta on kohaliku Laurentsiuse seltsi kodulehel päris hea ülevaade:
http://www.laurentsiuse-selts.eu/pdf/Kuusalu_rahvariided.pdf

No comments:

Post a Comment